1980-tallet

1980: A-lagets oppmann, og fotballgruppas leder, bygutten Petter Holm, lover at han skal gå fra Evje til Hovden hvis A-laget ikke rykker opp i 4. divisjon. Petter får selvsagt rett, laget vinner 5. divisjon og blir Kretsmester. Mye av æren må - i følge den samme Petter - tilskrives den svært vellykkede treningsleiren i Danmark før sesongstart.

Hallgeir Mundal (bak i rød drakt) skorer 2-1 målet i kamp mot 5. divisjonskollega Rygene. Otra vant til slutt kampen 3-1. Foto: Frode Nicolaysen


Godt juniorlag i 1980. Foto: Setesdølen

Otra har også et godt juniorlag, det blir nr. 3 i 1. div. Damelaget blir alt i sin andre sesong nr. 3 i serien. Damene deltar også i en kjempeturnering i Oslo, og slår ett av Oslos beste lag. De er dessuten kvalifisert for Norgesmesterskapet, men tapet første runde med 1-7 for Fossum. Det er uansett en gøy busstur...

Tor Daasvatn (guttespiller) og Lisbeth Ravneberget (damelaget) representerer Otra IL på kretslaget.

På Årsmøtet i hovedlaget høsten 1980 ble de to ungguttene og brødrene Jan Erik og Svein Aadal sammen med flere andre tildelt Otra IL sin Ærespris for gode idrettslige prestasjoner og stor innsats på det administrative plan. 

1981: Petter Holm er fortsatt formann i fotballgruppa. Otra er nyopprykket til 4. divisjon (dagens 3. divisjon). Trener er berømte Arne Christian Gundersen fra Kristiansand. En meget engasjert herremann, og en stor inspirator for unge Otra-gutter. Debutkampen mot Lyngdal spilles på Evje Stadion, og ender 1-1. Geir Daasvatn skorer på straffespark for Otra, og det er hele 300 tilskuere som ser kampen. Oppmann Petter Holm kjederøyker under hele kampen á la Argentinas landslagssjef Cesar Menotti.

Petter Holm, Arne Christian Gundersen, Geir Daasvatn etter åpningskamp mot Lyngdal i 1981


En fornøyd oppmann Petter Holm (i midten) etter åpningskampen i 4. div. 1981.
T.h. Otras trener, Arne Christian Gundersen. T.v. målskorer Geir Daasvatn.
Foto: Fædrelandsvennen.

Senere på våren vinner Otra 6-1 mot Mandalskameratene, trolig en av de beste kamper i Otra sin historie. 1-0 skoringen blir dundret inn av Kjell Johnsen, importert bygutt og nå på sine "eldre" dager daglig leder i Agder Fotballkrets. Det er ca. 400 betalende tilskuere på kampen. Otra ender til slutt på 6. plass. Den beste prestasjon i A-lagets historie. I dette flotte selskap av spillere blir Arild Nicolaysen ytterst velfortjent kåret til "Årets spiller".




A-laget i 4. divisjon 1981

A-laget i 4. div. 1981 - Otras beste lag noen gang?
Foto: Setesdølen

 


Det er fortsatt damelag i fotballgruppa. Engasjert leder/trener er Petter Holm. Jentene greier igjen en god 3. plass i serien. Etter sesongslutt viser det seg at det nok ikke blir lag neste år, og flere av jentene melder overgang til Vindbjart. Mange på Evje gråter da sine modige tårer.

Årets spiller blandt jentene er Lisbeth Ravneberget. Lisbeth var datter til Otras aller første formann Odd Ravneberget, som nå dessverre er gått bort. Hun ble senere en av Norges beste klubbspillere på 1980-tallet. Klubb: Setskog-Høland. Lisbeth ble også Norgesmester (cupmester) med klubben i 1992! Høsten 2010 kom den triste meldingen om at Lisbeth, Otras aller beste damespiller gjennom tidene, var gått bort etter lengre tids sykdom. Lisbeth ble bare 47 år gammel.

Lisbeth Ravneberget og Marit HaugjordLisbeth Ravneberget (t.v.) tilbake i barndommens dal: På Landsskytterstevne på Evjemoen i 2009. Veninne fra "gamle dager" i gult er Marit Haugjord. Foto: Geir Daasvatn 


En nyskapning i 1981 er B-lag på seniornivå. Kondisjonsfenomenet Tore Moseid, i følge Steinar Skeie i Vindbjart en av de aller verste "frimerker" som tenkes kan å ha etter seg, blir "Årets spiller". Lilleputtlaget presterer også godt denne sesongen, og blir nr. 3 i sin avdeling, skarve ett poeng fra førsteplassen. Harald Berg er suksesstreneren. Småguttelaget og miniputtlaget gjør også sakene sine bra. Årsmeldingen for 1981 slutter lakonisk slik: "Til slutt en takk til de få foreldrene som hjalp til med kjøring..."

Tegning av Arne Daasvatn i badstua i Otrahallen - ArnestovaI 1981 blir også fotballgruppas Arne Daasvatn tildelt Otra IL sin Ærespris, sammen med Odd Harald Robstad og Sigbjørn Kjetså. Arne var formann i Hornnes Idrettslag alt i 1955. Han var sammen med de to andre prisvinnerne en av foregangsmennene til den nye gressbanen og friidrettsarenaen ved Hornnes Gymnas, som ble offisielt åpnet i 1979. I tillegg til en lang rekke praktiske oppgaver og verv i fotballgruppa gjennom tidene, er han den faste oppmerker av banene på både Hornnes og på Evje i 1981. En tid de unge medhjelperne Ricky Smeland og Geir Daasvatn husker tilbake på den dag i dag med stor glede.   

1982: Det viser seg for dyrt å beholde trener for A-laget fra Kristiansand. Ny trener for A-laget er i stedet offiseren Frode Linnerud fra IØ II på Evjemoen. Frode gjør en god jobb, og loser laget gjennom serien med brukbart resultat. Et høydepunkt er 2-1 seier over Kvinesdal. Det er første gevinst over kvindølene siden 1965.

 

Ved siden av A-laget er det gutte- og småguttelag, lilleputtlag og miniputtlag, samt et old-boys lag. Rekrutteringen er bra i junioravdelingen.

Utenfor banen er det store økonomiske problemer, etter et betydelig underskudd fra 1981-sesongen. Men i løpet av sesongen blir dette rettet opp, med hjelp av spillere, ekstra midler fra hovedstyret og god støtte fra næringslivet på Evje.

Tyngre tider igjen...

1983: A-laget strever helt fra starten, og klarer ikke å holde seg i divisjonen. Det blir bare 9 poeng hele sesongen. Trener Geir Daasvatn gir seg etter vårsesongen. Treneren fra 1982, Frode Linnerud, overtar. Verdt å minnes er at Linnerud senere får en fremtredende posisjon under OL-arrangementet på Lillehammer i 1994. Mest minneverdig dette året er dog kampen mot Larvik Turn på Evje Stadion, som Otra vinner 2-1. Larvik Turn leder da tabellen, mens Otra er desidert sist. Spiss på laget er Gunnar Halle, senere landslagsspiller og nå assistenttrener i Viking. Men denne ettermiddagen møter han Otra´s midtstopper Egil Ramse i hans beste form. Egil spiller strålende, og leverer en av sine beste kamper. En kuriositet er at dagens leder av fotballgruppa, Geir Daasvatn, må stå i mål og gjør et par matchvinner-redninger i ultraklassen (etter eget minne.....!)


Om det går dårlig for A-laget, er det andre oppmuntringer. Lilleputtlaget, under ledelse av Vidar Lorentzen, blir Kretsmester kl. C. Blant mange fine talenter utmerker Ted Haugen og Geir Egil Dyrland seg på dette laget. De blir begge senere markante A-lagsspillere for Otra gjennom en årrekke. Til sammen er det 8 lag i gruppa i 1983.

lagbilde


Det gode lilleputtlaget i 1983. Bak t.h. trener Vidar Lorentzen.
Foto: Setesdølen

I Årsmeldingen trekker formann Bjørn Einar Svee ellers fram den gode banedekningen, med to gressbaner og en grusbane. Dessverre er vedlikeholdet så som så, og uten en bedring på dette mener han fotballen snart vil stå uten gressbaner. Dette blir en gjenganger i årene som kommer.

1984: A-laget mister mange spillere etter 1983-sesongen, og berger plassen i 5. divisjon med et nødskrik. Det blir tap i siste hjemmekamp. Men nedrykksrival ABK taper også, og ender dermed bak Otra på tabellen. Trener er Frode Linnerud frem til sommeren, og deretter Vidar Lorentzen.

lagbilde

A-laget 1984. Bak t.v. spillende trener Vidar Lorentzen

Men ellers er det er stor aktivitet i gruppa, hele ni lag totalt. Stor tilstrømning av barn utover i sesongen blir et slags problem, i det bare tre miniputtlag (7-er) er påmeldt i serien, mens det etterhvert er hele 50 unger på trening. A-laget har det motsatte problem. Der sluttet flere spillere til sommeren pga. beordring bort fra Evjemoen. 

Administrativt fungerer det ikke så bra som ønskelig. Det er for få ledere, og styret får for mye å gjøre.  

1985: A-laget rykker ned fra 5. divisjon. Trener er også dette året Vidar Lorentzen. Bjørn Einar Svee går av som leder av fotballgruppa.

1986: Iwan Kowalewski er ny formann etter Bjørn Einar Svee. Bjørn Einar overtar i stedet som leder av Otra Idrettslag for en 2-årsperiode. Otra ender midt på tabellen i 6. divisjon. Ny trener er Terje Larsen. Oppmann Sigmund Brevik. Juniorlaget ender  litt under midten av tabellen. Guttelaget vinner 2. divisjon og får diplom fra fotballkretsen. Pikelaget overrasker og blir nr. 4. Det er også småguttelag, lilleputtlag og 3 miniputtlag. Totalt 10 lag. Geir Egil Dyrland representerer Otra IL på kretslaget. Gressmatta på Hornnes-banen må tas opp og såes til på nytt. Det skaper litt kapasitetsproblemer en tid.


1989: Endelig ny framgang. Bjørn Einar Svee er formann i fotballgruppa, Rolf Haukom sekretær. Svein Olaf Aadal er tilbake på sine barndoms trakter på Evje, og fører Otra tilbake til 5. divisjon etter en kjempesesong. Dette er siste året til dags dato (2012) A-laget har opplevd å rykke opp. Oppmann for laget er Sigmund Brevik. 

A-laget i 1989. 
Trener Svein Olaf Aadal rett t.h. for keeper Scott Kjetså