1970-tallet

1970: Den senere så kjente sportskommentatoren Kjell Kristian Rike fra Byglandsfjord overtar formannsklubba. Med i styret er Arvid Pedersen, Kristian Kvitne, Knut Lid, Eivind Brottveit og John Gautun. A-laget blir nr. 4 i 5. divisjon. Ny trener for laget er kvindølen Ansgar Solberg. Det er også lilleputtlag, småguttelag og guttelag med i kretsserien. Treningen for disse lagene går veldig bra. De hovedansvarlige er Kristian Kvitne og John Gautun. De har gjort en kjempejobb, skrives det i Årsmeldinga. Guttelaget klarer en sterk 5.  plass i A-serien, avdeling øst.

A-lagets unge og veldig talentfulle keeper Rolf Haukom representerer Otra på kretslaget til Vest-Agder for lavere divisjoner. Rolf skulle senere bli en en de mest sentrale spillere, trenere og ledere i fotballgruppas femtiårige historie. 

En britisk ingeniøravdeling, 29th Field Squadron Engineers, kommer til Evjemoen sommeren 1970 og tar på seg å grovplanere den nye idrettsplassen som nå er planlagt ved Trollbakken (ikke Odden slik først foreslått). Evje og Hornnes kommune inngår leieavtale med grunneier Forsvaret om området. Det er dette anlegget som senere blir til Evje stadion.

1971: Det går dårligere med fotballen i Otra nå. Det er rett nok fem lag med i seriespillet, og det er første gang i historien. Siste tilskudd på stammen er et juniorlag. Det blir nr. 7 av åtte lag i avdeling midt. Men A-laget blir bare nr. 8 (nest sist) i 5. divisjon. Guttelaget spiller i A-serien og møter knallhard motstand. Laget ender sist på tabellen. Det går litt bedre for småguttelaget, som blir nr. 6.  I kampene mot Start møter guttene fra Evje senere eliteseriespillere som Audun Myhre, Eivind Tellefsen, Helge Torjussen og Helge Haugen. Aller mest sliter lilleputtlaget. Sisteplass på tabellen, og 12 strake tap. Men på dette lilleputtlaget spiller flere spillere som senere blir av de beste fotballspillere i Otra gjennom tidene.  

Flaggborg under den offisielle åpningen av Evje stadion søndag 15. september 1974. 
Stillfoto fra film: Ingolf Wiberg

1972: Nye folk kommer inn i ledelsen av fotballgruppa. Olav Dølemo er formann. Med seg i styret har han brødrene Harald og Kåre Tjessem, Kjell Fauske, Kjell Uleberg, Tom Haugland, Rolf Haukom og Arne Amundsen. Det er igjen fire lag med i serien, for juniorlaget må inntil videre legges ned igjen. Nedturen fortsetter dessverre for A-laget. Laget ender helt sist i 5. divisjon, og må dermed spille i 6. div. neste år. Av 18 kamper ender 17 med tap! I Årsmeldinga tas det hele med godt humør: "For den enkelte spiller er det mye mer moro å komme i en divisjon der vi kan hevde oss og alvoret ikke dreper fotballgleden." Det går helt til 1980 før laget er tilbake i 5. divisjon.

På høsten spilles de første kamper på den nye gressmatta på Evje stadion. 

1973: Regnskapsmannen Kjell Fauske overtar som formann i gruppa. A-laget spiller i 6. divisjon og ender som nr. 3 på tabellen. Oppmann er Tom Haugland. Det er i tillegg guttelag, småguttelag og lilleputtlag.  


1975: Nå begynner en flott periode for fotballgruppa. Læreren Tom Haugland (bildet) er gruppas leder. Inge Haukom er sekretær. A-laget blir nr. 2 i 6. divisjon avd. B, bare slått av Just. Det er også et godt guttelag, trent av Jan Tore Leifsen. Otras småguttelag (gutter født 1961) består av en stor og sammensveiset kameratgjeng. Laget begår det kunststykke å gå gjennom seriespillet med seier i alle kamper, og smått uvirkelige 60-0 i målforskjell. Altså null baklengsmål på 11 kamper. Såvidt vites har ikke noe annet lag i Otra prestert det samme. Du kan lese mer om laget her. Lagets trener og hovedmannen bak suksessen er Svein Olaf Aadal. I tillegg til å trene småguttene, er Svein med på kretslaget. Han deltar bl.a. i den sagnomsuste Horten-turneringen.


Lilleputtlaget ledes av Vidar Lorentzen. Laget spiller i A-serien. Det blir en hard debut for de yngste. Baneforholdene er ikke de beste. Den nye gressmatta på Evje stadion er dårlig, og må sås til på nytt. 




Evje ungdomsskole sitt skolelag 1975. Trener er Tom Haugland, lærer ved Evje ungdomsskole på den tid, og en sentral spiller på Otras A-lag i en årrekke. Foto: Torbjørn Hansen. Bildet er lånt ut av Alf Georg Kjetså. 



1976: Offiseren Odd Helge Olsen er formann. Inge Haukom, Kåre Håland og Arvid Pedersen er også med i styret. Sesongen er kanskje den beste så langt i historien, heter det i Årsmeldinga.

Otra stiller med sju lag i ulike serier. A-laget gjør en god sesong og vinner 6. divisjon avdeling midt. Men i kamper mot avdelingsvinnerene i avdeling vest og øst blir det tap mot Hægebostad og uavgjort mot Øyestad. Dermed intet opprykk - enda... Undertegnede, som på den tid var temmelig fersk i fotballmiljøet i bygda, kan imidlertid enda vagt huske de elleville tilstandene rundt Kollemo-banen i Hægebostad da opprykket var sikret på Otras bekostning... Hægebostads nestor var dessuten Reidar Pedersen - bror av "Bollis" Pedersen og Kretsmester for Otra i 1964! Det var fint lite broderkjærlighet som ble utvist i den kampen... 

Otra sitt guttelag blir kretsmester i 2. divisjon. Trenere for laget er brødrene Jan Erik og Svein Olaf Aadal. Disse to kommer slik alt nevnt til å få stor betydning for framgangen for fotballgruppa de neste år.

Guttelaget 1976. Helt til høyre trener Jan Erik Aadal.

Lilleputtlaget, ledet av den kjente friidrettsmannen Einar Uleberg, opplever et heller merkverdig etterspill etter en kamp i Kristiansand: Mens guttene skifter i garderoben etter kampen, samler motstanderlaget seg rundt bilene på utsiden og spytter på dem! Men de unge Otra-guttene rister av seg forskrekkelsen, og blir Kretsmester i kl. B ved sesongslutt.



Yngvar Ulebergs fornøyelige tegning i Sørlandet 24.9.1976

29. september 1976 starter arbeidet med å bygge om den gamle jordbanen ved Hornnes Gymnas til et fullverdig idrettsanlegg. Anlegget blir for en stor del bygd på dugnad. Ledere for dugnadsgjengen er Odd Harald Robstad, Sigbjørn Kjetså, Arne Daasvatn og Jan Hodne, alle honndøler.

1977: Guttelaget gjør en stor sesong. Laget vinner 1. divisjon avd. midt foran lag som Start og Vigør. I kamp om kretsmesterskapet blir det dessverre tap i det avgjørende oppgjøret mot Jerv. Men nr. 2 av alle guttelagene på Agder er ikke verst!  Det samme guttelaget drar til Norway Cup. Det er første gang Otra er representert i verdens største fotballturnering for ungdom. Det vekker en viss undring da unge Geir Daasvatn ikke er med på hjemturen. Forklaringen kommer noe senere på høsten: Han måtte avbryte hjemreisen for å møte klubbledelsen i Manchester United, for avtale om treningsopphold senere på sommeren. 

Anleggsarbeidene ved Hornnes Stadion fortsetter. I tillegg til en strålende gressmatte bygges det friidrettsbane med rødstubb.

1978: Nytt toppår for fotballen. Bjørn Egil Andersen er formann. Hele sju lag er med i de ulike kretsseriene. A-laget spiller fortsatt i 6. div. Otra drar på Norway Cup igjen, denne gang med juniorlaget. Juniorlaget spiller seg også opp i eliteserien. Men den største nyheten i 1978 er nok at Otra endelig stiller et damelag i fotball for første gang. Laget er med i den uoffisielle serien for damelag i regi av Agder Fotballkrets. Lisbeth Ravneberget er en av de viktigste pådriverene for å få laget i gang. Lisbeth blir senere en av Norges aller mest trofaste damespillere, og topper karrieren med Norgesmesterskap i 1992 for Setskog/Høland.  

A-laget i 6. divisjon 1978

Juniorlaget på Norway Cup 1978



Den nye flotte banen ved Hornnes Gymnas åpnes. Det er på denne tiden et svært aktivt bedriftsfotballmiljø i bygda. På folkemunne heter det seg at dette er Norges fineste bedriftsfotballbane.



Husker dere den gamle jordbanen ved Hornnes Gymnas? Så bra er det blitt!
Dette bildet er tatt i 2007. Foto: Irene Falck Jensen 

1979: A-laget vinner sin avdeling i 6. divisjon, og rykker endelig opp til 5. divisjon. Otra blir også Kretsmester, etter å ha slått Tvedestrand over to kamper. Laget trenes av Svein Olaf Aadal. Svein er også en sentral spiller på laget. Han har med seg broren Jan Erik Aadal som spillende trener. Gjennomsnittsalderen på spillerne er 19 år! "Folk ler av oss når me kjem på banen, for dei trur det er juniorlaget som kjem", uttaler Jan Erik i eit intervju med lokalavisa "Setesdølen"høsten 1979. Juniorlaget gjør det også godt dette året, og kommer langt i Norgesmesterskapet. Først i 3. runde blir det tap, med 2-3 på hjemmebane mot Vigør. Sveinung "med tåa" Horverak og Øyvind Daasvatn skorer Otras mål. Kampen spilles på den flotte Hornnes-banen, etter sigende med opp mot 500 tilskuere! En stor opplevelse for Otra-guttene, selv om cup-eventyret tar slutt. Otra stiller dessuten med damelag i seriespill!



A-laget 1979: Seriemester 6. div. og Kretsmester